Zorgt het hoge eigen risico voor een drempel voor zorgzoekenden?

  • 26 oktober 2012
  • 1 reactie
  • 1050 Bekeken

Reputatie 1
Uit dit artikel op nu.nl blijkt dat het ziekenhuisbezoek daalt. Er wordt gespeculeerd dat dit door het hoge eigen risico van de zorgverzekering komt. Wat denk jij? Zorgt een hoger eigen risico ervoor dat mensen minder snel naar een arts gaan? Wat vind je hiervan?

Discussieer mee!

1 reactie

We zullen het nog wel precies te weten komen, na beter onderzoek, waarom deze tendens schijnbaar heeft ingezet. Men schijnt verrast te zijn.....

Eigen risico verhogen zou absoluut een probaat middel bij iedere andere verzekering zijn, om het claimen van futiliteiten sterk af te remmen. Maar of dit juist in de zorg gaat werken......als je pijn hebt heb je pijn en dan ga je naar de dokter.

Interessant zijn de averechtse ontwikkelingen in Duitsland, waar voor ieder (ook huis-)artsenbezoek € 10,- wordt afgerekend. Dat kan dus oplopen voor de huisarts, de tandarts, de specialist, de fysiotherapeut naar € 40,-, waarbij per arts het tweede bezoek niet meer telt.....maar, bijbetalen begint ieder kwartaal weer opnieuw. Bovengenoemde patient betaald dus per jaar wanneer hij/zij iedere arts één keer in het kwartaal opzoekt......4x €40,- = € 160,- extra. De partner misschien ook een pechvogel óók € 160,- . Kinderen en ouderen hebben een afwijkende regeling.

De averechtse ontwikkeling bestaat uit het feit, dat wanneer éénmaal het kwartaalstientje betaald is, de "consument" zonder meer, het gevoel van "nu heb ik toch al betaald" heeft en met ieder wissewasje gelijk de doktersdeur platloopt.
Gevolg was, overvolle wachtkamers, lange wachttijden, gestreste artsen, meer medicamentengebruik en een chaotisch en duur afrekeningssysteem, waardoor alle besparingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Uiteindelijk staat het "besparingsmodel" kort voor de liquidering.

Ik stem vóór het verhogen van eigen risico's.....behalve bij de zorg. Uitstel van doktersbezoek.....daar komt hommeles van. Overigens stelt ik bij mijn huisarts een duidelijk afremmen van het doorverwijzen, labaratoriumonderzoeken en medicamentengebruik vast......misschien coöpereren zij onderhands met de ziekenhuizen en is het allemaal een gewilde "verrassing"....

De verzekeraars kunnen ons nu op hun beurt verrassen.....met premiedaling.....toch?

Reageer