De toekomst in de zorg voor 60 plussers!

  • 15 juni 2012
  • 83 reacties
  • 40375 Bekeken


Toon eerste bericht

83 reacties

@Frans. Ik zou het óók zeer begroeten wanneer er een paar (onder-)titels zouden bijkomen De opbouw is nu typisch uit de verzekeraarstoren gemaakt en maakt terugvinden daardoor ook moeilijk!

- verzekeringsmarketing
- politiek
- economie
- buitenland
- FBTO-nieuwtjes

Misschien kan Onderling dit als case-vraag stellen zodat er ook eens op gereageerd kan worden?

maar nu gaan wij teveel off-topic.......
@ Frans. Toch nog even terug óók al is het off-topic. De ontwikkelingen bij Geert Wilders (jouw stokpaardje) en de ontwikkelingen in de verzekeringsorganisatie (mijn interessegebied), kunnen op dit Forum nergens werkelijk binnen de aangeboden titels meegenomen worden, zonder off-topic te moeten gaan. Vandaar de geuitte wens tot een duidelijkere visie /uitspraak of dit past en/of gewenst is, óf juist verpoint blijft........en daarmede spreek ik vooral het Onderling-management aan.
Een tweede strategie zou het invoeren van subgroepen zijn, met een toelatingscode voor de geselecteerde deelnemers óók vakmensen vanuit FBTO.........maar daarvoor is de community nu nog veel te klein.

http://www.intofinance.nl/banking_strategy.aspx


Wilders nodigt Marine Le Pen uit - NOS Nieuws
Badge
Hans,

Ik denk inderdaad dat ik mijn politieke inzichten qua Geert Wilders hier niet kwijt kan. Volgens mij wil ik dat ook helemaal niet, althans niet hier. Wel betrek ik de politiek in zijn algemeenheid en sommige politici in het bijzonder soms in mijn inzendingen die dan echter altijd wat te maken hebben met een verzekeringsonderwerp zoals de Zorg, de pensioenen, Projext X enz.


Ik denk dat jij jouw interessegebied hier wel kwijt moet kunnen, althans niet in dit topic maar wel op deze site. Immers, het is gerelateerd aan verzekeringen en daarvoor zitten we hier toch?


Maar inderdaad, we gaan hier nu inderdaad een beetje te off-line.  
Badge
Frans, het spijt me van jouw klaarblijkelijk niet (zo) comfortabele situatie te moeten ervaren.

Volgens mij heb ik nog niet geantwoord. Geloof me, mijn situatie is uitermate rooskleurig, ook financieel gezien. Vergeet niet dat ik ook de enige erfgenaam ben van mijn vader wiens erfenis zo groot is dat ik daar een hele knappe auto van zou kunnen kopen. Dat doe ik niet want dat had ik al gedaan voor dat hij overleed.
Los van alles heb ik destijds ook nog een knappe ontslaguitkering meegekregen die nu ergens rente ligt te verzamelen maar waarvan ik thans nog niet weet wat ik daar nu in vredesnaam mee moet gaan doen. Zo rooskleurig dus.

Geen zorgen dus.
@Frans. Prima, dat je dit even corrigeert, het klonk even niet zo opwekkend!

Overigens zag ik een paar dagen geleden een commentaar van onze community-collega BigSmoke, waar we het onlangs over hadden en misschien vertel ik je geen nieuws, maar hij schreef dat hij óók een oude rot uit het verzekeringsvak is. Dus tóch méér insiders op het forum........het kunnen er niet genoeg worden!
Badge
@Frans. Prima, dat je dit even corrigeert, het klonk even niet zo opwekkend!

Overigens zag ik een paar dagen geleden een commentaar van onze community-collega BigSmoke, waar we het onlangs over hadden en misschien vertel ik je geen nieuws, maar hij schreef dat hij óók een oude rot uit het verzekeringsvak is. Dus tóch méér insiders op het forum........het kunnen er niet genoeg worden!


Prima!! Alleen de vraag is dan waar hij een rot in is want pensioenverzekering (om maar een voorbeeld te noemen) is toch weer een hele andere tak van sport dan een aansprakelijkheidsverzekering. Voor de goede orde, de medewerkers die op verzekeringsafdelingen werken hebben doorgaans een goede algemene kennis van verzekeringen in het algemeen maar hebben maar in één of twee vakken meer specialistische kennis. En dan hangt het er nog van af of je aan de acceptatiekant zit of aan de schadekant. Voorbeeld: ik weet veel van AVP- en AVB-schade maar stukken minder van de acceptatiekant. Ook heb ik een paar jaar CAR gedaan zowel acceptatie als premie. Op het gebied van Brand-acceptatie of Brand-schade (inboedel of opstal)  ben ik geen specialist hoewel je daar als aansprakelijkheidsman toch wel eens mee te maken hebt bijvoorbeeld bij het toepassen en de uitleg van de brandregresregeling oftewel Het Bindend Besluit Regres Brand.  

Een verzekeringmaatschappij kun je zien als een multispecialistisch bedrijf. 

Overigens, ook ik waardeer de inzendingen van BigSmoke. Ik heb hem zelfs al eens geciteerd en dat ging toen nog niet eens over puur de verzekeringskant. 
Hij geeft blijk van intelligentie en inzicht bij hetgeen hij schrijft.
@Frans. BigSmoke is lid sinds 10.07.2011 en dus uit dezelfde vroege-lichting als jij dus óók een pionier. Hij heeft 30 jaar verzekeringservaring zie bericht 8 (zou schadebehandeling kunnen zijn.........hobby o.a. budgetteren).

https://forum.onderling.nl/verzekeringen-algemeen-5/schade-meld-jij-schade-verzekeraar-647/
Badge
Ja, en jij heeft weer gelijk. Ik zal je nog één ervaring van mezelf vertellen. Ik zat vroeger veel aan de telefoon en ik deed altijd mijn best om de mensen de zaken goed uit te leggen. Ik had heel vaak tevreden klanten. Toen ik CAR deed zat ik soms wat langer aan de telefoon want ik wilde zakelijke contacten kweken zodat ze mij niet vergaten en mij bij een nieuwe CAR-post zouden weten te vinden. Dat werkte als een tierelier. Ik haalde in een jaar 200% van de targets van de accountmanager voor dit produkt. Commentaar leiding en collega's: Je belt te vaak en te lang. Doe het minder, korter en zakelijker en bij voorkeur schriftelijk. Dat klopte op zich ook wel want het ging vaak om onzakelijke onderwerpen maar dat heb je bij het kweken van zakelijke contacten.  Maar of je nou een hele zooi tussenpersonen op jouw rekening naar een wedstrijd van het Nederlands elftal laat gaan of je doet het zo, je bent allebei bezig met het zelfde........ dacht ik. 

Daarna kwam ik in een andere organisatievorm: 'We moeten meer bellen, meer klantcontacten hebben, minder schriftelijk enz. Gevolg, het intermediair werd plat gebeld door de hele organisatie en daar waren ze niet op berekend en daarna moesten we veel van die contacten alsnog schriftelijk gaan bevestigen. Tel uit je winst. De week daarop: minder bellen en alleen nog maar als dat een toegvoegde waarde had. En zo ging dat bij veel onderwerpen, de ene week gingen we links af en de week daarop 180 graden de ander kant op.  De ene maand moesten we een terugbelgesprek in een computersysteem zetten, de andere maand gewoon weer met een geel plak- of ander briefje op het bureau van de betreffende collega leggen.

En toch heb ik altijd met heel veel plezier gewerkt. Ik had het geluk om temidden van zeer vakbekwame collega's mijn werk te mogen doen. Alleen jammer van dat management.


  
Badge
Volgens mij zijn ook de onderliggende links gerelateerd aan dit onderwerp althans ik kwam ergens het woord pensioen daar in tegen. Geniet van de inzendingen van, naar mijn mening, twee uitstekende schrijvers die het bovendien nog eens goed zien ook. De relatie is voorts dat men nu het oog heeft laten vallen op de ontslaguitkering van de vijftigplusser, ik dus.  

'Beseft Samsom wel waar een ontslagvergoeding voor dient?' - opinie - VK

DE OUDEREN 55+ WORDEN DAGELIJKS GENAAID DOOR PEPPIE EN KOKKIE. » Onafhankelijk Delft

De banken gaan we dus niet verkopen bleek uit vandaag gepubliceerd nieuws. We gaan die ontslagen werknemers met al die ontslagvergoedingen aanpakken. Wat denken die lui wel met al die opgepotte slapende vermogens, ze lijken wel gek? 

Eigenlijk niet eens zo'n slecht idee. Dus als Diederik Samsom mij aanbiedt om mijn ontslagvergoeding tegen 10% belasting vrij te maken doe ik het meteen waarna ik het netto deel onmiddellijk toevoeg aan mijn beleggingsportefeuille. Dus Diederik, jullie zijn al een tijdje met paniekvoetbal en desastreus beleid bezig maar als je dan toch gaat voetballen dan doe ik graag mee mits de prijs redelijk is. Mijn ontslaguitkering staat nu nog rente te verzamelen op een bankspaarrekening op Stamrechtvoorwaarden en ik was van plan om daarmee mijn eigen Stamrecht BV op te richten. Ben ik toch nog ooit ergens directeur van geweest. Maar ik wacht nog wel even tot september.

En inderdaad vermeldt de schrijver van het eerste stuk terecht dat we iets dergelijks in 2010 ook al voorbij hebben zien komen met het spaarloon. De huidige politici hebben een uitstekend geheugen alleen het is een beetje kort.

Dit kabinet is hard op weg naar de titel: 'Slechtste kabinet aller tijden'

   
Badge
In post 5 van dit onderwerp schreef ik al het volgende:

'Hieruit blijkt dat ik niet de enige ben die zijn zorg uit over het onvermogen van de huidige politici. Hoe dan ook, hopelijk komen ze na onderzoek tot de conclusie dat allereerst de ziektekostenverzekeraars er hier tussen uit geknipt moeten worden want dat kost natuurlijk onnodig bakken vol met geld. Bovendien willen die met zijn allen ook nog anderhalf miljard winst per jaar maken. Los daarvan hebben ze daar en elders in de Zorg managers en die willen natuurlijk ook wat verdienen aan salaris, bonussen en vertrekpremies en dan laat ik de dure afscheidsfeestjes nog maar even onbesproken. Ik heb er een paar opgezocht maar ben uiteraard niet volledig want als je goed oplet zie je regelmatig dit soort berichten voorbij komen:

Balkenendenorm vaak overschreden in zorg - AD.nl

Ophef over afkoopsom directeur - DeOndernemer.nl

Zorgwelzijn - Ex-directeur stort half miljoen euro terug

En hoe reageert de politiek dan? Die schreeuwt even moord en brand van ‘dat kan echt niet’ en gaat vervolgens over tot de orde van de dag.'

Einde citaat.

En om nu te bewijzen dat het nog steeds door gaat na dat even 'moord en brand' schreeuwen bijgaand een 'vers' artikel:

Ruim 3 miljoen voor ex-ziekenhuisbestuurders - De Financiële Telegraaf | Financieel nieuws leest u op DFT.nl van De Telegraaf [dft]

Als je nog moet eten dan zou ik zeker NIET de commentaren onder dat artikel lezen want dan heb je al gegeten en gedronken en dat is zonde van je eetlust.
Er is een oproep gedaan om aan een enquete mee te werken van de KNMG
Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst

Het gaat over de zorg en kwaliteit van de laatste levensfase. Moeilijk om te trasseren onder welk Topic dit optimaal geplaatst zou kunnen worden. Ik ben hier via het zoekwoord "mantelzorg" terrecht gekomen en hoop geïnteresseerden en in ieder geval de optimale ervaringsdeskundige Frans den Oudsten ermee te hebben bereikt.

Krijgt u thuis zorg of ondersteuning of bent u mantelzorger? Dan kunt u helpen om deze zorg te verbeteren. Want u weet als geen ander wat er nodig is. En u weet het beste wat u wel en niet van mantelzorgers mag verwachten.

Meld daarom uw ervaringen!

https://www.surveymonkey.com/s/passendezorg
Reputatie 3


En om nu te bewijzen dat het nog steeds door gaat na dat even 'moord en brand' schreeuwen bijgaand een 'vers' artikel:

Ruim 3 miljoen voor ex-ziekenhuisbestuurders - De Financiële Telegraaf | Financieel nieuws leest u op DFT.nl van De Telegraaf [dft]

Als je nog moet eten dan zou ik zeker NIET de commentaren onder dat artikel lezen want dan heb je al gegeten en gedronken en dat is zonde van je eetlust.


Hai Frans,

Op het laatste linkje in je reactie kreeg ik een foutmelding en niet de juiste pagina naar voren. Ik ben natuurlijk heel benieuwd welke commentaren je eetlust hebben bedorven :o

Klopt het dat je link moet doorverwijzen naar dit artikel?
Reputatie 3
Hai Frans,

Op het laatste linkje in je reactie kreeg ik een foutmelding en niet de juiste pagina naar voren. Ik ben natuurlijk heel benieuwd welke commentaren je eetlust hebben bedorven :o

Klopt het dat je link moet doorverwijzen naar dit artikel?


Hai Frans,

Das grappig, ik klik net nog een keer de link aan......... et voila hij doet het ;)
Waarschijnlijk een hikje 😛
Badge
Klopt Fokelien, dat is inderdaad het artikel. Alleen krijg ik geen foutmelding op mijn eigen link. Dus die werkt wel.
De commentaren zijn helaas verdwenen ........ jammer.

Naschrift: zo zie je maar weer Fokelien. Iedereen krijgt weleens de hik. 
Reputatie 3
Hai Frans,

Ik was al druk aan het scrollen om de commentaren te lezen.
Maar helaas, niks, noppes, nada.
Wel jammer dat ze deze weghalen.
Misschien om dezelfde reden dat het jouw eetlust heeft bedorven 🙂
Badge
Hai Frans,

Ik was al druk aan het scrollen om de commentaren te lezen.
Maar helaas, niks, noppes, nada.
Wel jammer dat ze deze weghalen.
Misschien om dezelfde reden dat het jouw eetlust heeft bedorven :)


Wie weet Fokelien!!!! Misschien kregen ze er zelf ook buikkrampen van.
Buikkrampen en nog veel meer gezijk......
nieuwslezer en luiersEn dan begin je te stinken

Nieuwslezer Roelof Hemmen schrijft over wat hem opvalt in de media en in zijn persoonlijke leven.

Dit wordt geen fijn verhaal. Het gaat over verval, vernedering en eenzaamheid. Over ouderdom en lichamelijke gebreken. Kijk niet weg: het gaat jou ook gebeuren. Tenzij je heel veel geluk hebt. Of pech, zo je wilt, en je niet oud genoeg wordt.

Dit is een verhaal over urineverlies, en over luiers voor volwassenen. Pardon, incontinentiemateriaal.  Dit gaat over je oma. Of je opa.

Er is een flinke bezuiniging doorgevoerd op incontinentiemateriaal. Dat kan volgens het College voor Zorgverzekeringen een miljoen of 30 per jaar opleveren. Goedkopere luiers, pardon: incontinentiemateriaal. Minder verschoningen per dag. Kassa!

    "De industrie is gekomen met goedkoper incontinentiemateriaal dat tot 3 liter urine kan opnemen. 3 liter!"

Ik sprak van de week iemand met een hoge positie in deze wereld, en die vertelde me hoe de zorgverzekeraars, onder druk van het kabinetsbeleid, zijn gaan uitrekenen hoeveel geld je arme oma mag uitgeven aan incontinentiemateriaal. Die hebben dus berekend dat er wel wat af kan. De industrie heeft daar adequaat op gereageerd, en is gekomen met goedkoper incontinentiemateriaal dat tot 3 liter urine kan opnemen. 3 liter!

Ik geloof niet dat ik 3 liter per dag plas.  Zou iemand werkelijk hebben bedacht dat dat een goede manier is om te bezuinigen? Stel je even voor hoeveel dat is tussen je benen. Drie pakken suiker. En lekker veel absorberend vermogen, dat betekent dat je weinig verschoningen nodig hebt. Daar zit je dan. Weet je nog hoe de billetjes van je kind eruitzagen als je de luier te lang had laten zitten?

Ik heb gesproken met een verpleegkundige. Zij vertelde me dat zo'n luier - nee, pardon, dat zegt zij niet, volwassenen dragen geen luier, dat is denigrerend - dat incontinentiemateriaal een soort geurvreter bevat, maar dat die vaak niet afdoende is. Vooral niet bij oudere mensen die weinig drinken. Als je weinig drinkt krijg je geconcentreerde urine, donkere plas. Die geurvreter kan dat niet aan. En dan begin je te stinken.

    "Laat dat even indalen. Je oma moet naar het verpleeghuis, omdat ze ruikt. Of je opa natuurlijk."

Dat is dan het moment dat je vrienden en je familie het niet meer trekken om je te verzorgen. De mantelzorgers kappen ermee. Omdat ze niet meer bij je kunnen zijn. Uit onderzoeken blijkt dat bij zo'n 50 procent van de ouderen die worden opgenomen in een verzorgingshuis, incontinentie de belangrijkste indicatie is. Voor verpleeghuizen is het nog hoger. Laat dat even indalen. Je oma moet naar het verpleeghuis, omdat ze ruikt. Of je opa natuurlijk.

Nog los van de kosten, zou je zo het laatste stukje van je leven moeten leven?

Ik lees over een man die vertelt hoe hij getuige was van een gesprek tussen een oude dame en iemand van de zorgverzekeraar, die vertelde dat ze een goedkoper incontinentiemateriaal moest gaan gebruiken: "Met een watertest liet de dame van de verzekeraar zien dat het middel dezelfde kwaliteit heeft als het oude middel. Maar water is iets anders dan urine. De beloofde 500 gram opname wordt niet gehaald, maar bij 207 gram was het al vol, kapot en het begon te branden en te jeuken. Het gaat hier om een gevoelig en intiem onderwerp, waar je ineens niets meer over te zeggen hebt."

Ik vind dat hartverscheurend. Maar het kan nog erger. En - I know - er zijn ook jonge mensen met dit probleem. Misschien daarover een andere keer meer.


Ik ga hier verder geen vragen meer over stellen .....Jelle!
Badge
Dit is natuurlijk al een oud item maar het onderwerp blijft actueel.

'Nederlandse Pensioenverzekeraars overwegen en masse om naar België te verkassen' kun je momenteel in diverse vormen overal lezen zoals hier

'Meer internationale pensioenfondsen naar Belgi?' | nu.nl/geldzaken | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl 

Uit nadere informatie heb ik kunnen opmaken dat die mogelijkheid alleen bestaat voor bedrijfspensioenfondsen en niet voor sectorpensioenfondsen zoals de Metaal. Als reden geven ze op dat het vestigingsklimaat in België beter is, dat er minder regels zijn dan hier en dat we hier in Nederland al jaren met die pensioendiscussie bezig zijn waaraan ik in de diverse onderwerpen over dit onderwerp driftig heb mee gedaan.
Compliment voor de netheid van deze opgegeven redenen van de pensioenfondsen. Eigenlijk zeggen ze: 'Overheid, u hebt er in Nederland inmiddels zo'n ontiegelijke puinhoop van gemaakt dat wij nu weg gaan' maar dat zeggen ze dus iets netter.  

En ik geef ze 100% gelijk. Voor mij is de vraag al niet eens meer waarom ze dat doen. De juiste vraag voor mij is: 'Waarom nu pas en niet al 10 jaar geleden?' Of misschien moet ik daar 9 jaar van maken want sinds 2005 is het ingevolge Europese regels pas toegestaan om je ook in een ander land te vestigen. Kijk eens aan, is Europa toch nog ergens goed voor.

Resultaten: Ik ga naar België om daar mijn shag te halen a € 2,40 per pakje minder, als ik daar dan toch ben dan tank ik even voor € 0,30 per liter minder. De Belgen komen naar Nederland om hier boodschappen te doen. Albert Heijn heeft in België grote ruzie met zijn concurrenten omdat ze hun producten in Nederland inkopen en in België weer verkopen AH en België nog niet op één lijn - NOS Nieuws en de pensioenfondsen vluchten Nederland uit naar België toe
 
Gaat dus hardstikke goed zo!!! En dit alles dank zij het (goede?) werk van onze Europarlementariërs die daar in Brussel € 25.000,- per maand netto lopen te verdienen aan deze onzin. Home

Hulde dus aan de Nederlandse overheid en de Eurocraten.................... maar niet heus.  
  


    


   
@Frans. Het wordt m.i. ook eens tijd om een topicthema  "pensioen" op Onderling in te richten, want dit is voor het zorgthema off-topic.

Omdat het (nog) niet verwijderd is plak ik de zojuist opgehaalde spelregels van België onder jouw bericht om een idee te geven hoe europese landen  elkaar "dwarsbomen" om er zelf beter van te kunnen worden. De brievenbusfirma,s op de Zuidring zijn inmiddels wereldberoemd en in trek! Onbegrijpelijk, dat belastingontwijkers, zoals zwartspaarders achter de vodden worden gezeten en hier de sluizen weer vol worden opengezet...........volkomen legaal! Het nieuwe Europa laat groeten! De kleinen pakken we, maar voor de groten worden faciliteiten geschapen..........dus uiteindelijk toch een zorg voor zestig plussers die hun bedrijfspensioen toekomstig in België moeten ophalen?


http://www.fsma.be/fr/Supervision/pensions/bpv/Article/Crossborder%20bpv/~/media/Files/crossborder/informationbrochure_nl.ashx
Badge
@Frans. Het wordt m.i. ook eens tijd om een topicthema "pensioen" op Onderling in te richten, want dit is voor het zorgthema off-topic.

Omdat het (nog) niet verwijderd is plak ik de zojuist opgehaalde spelregels van België onder jouw bericht om een idee te geven hoe europese landen elkaar "dwarsbomen" om er zelf beter van te kunnen worden. De brievenbusfirma,s op de Zuidring zijn inmiddels wereldberoemd en in trek! Onbegrijpelijk, dat belastingontwijkers, zoals zwartspaarders achter de vodden worden gezeten en hier de sluizen weer vol worden opengezet...........volkomen legaal! Het nieuwe Europa laat groeten! De kleinen pakken we, maar voor de groten worden faciliteiten geschapen..........dus uiteindelijk toch een zorg voor zestig plussers die hun bedrijfspensioen toekomstig in België moeten ophalen?


http://www.fsma.be/fr/Supervision/pensions/bpv/Article/Crossborder%20bpv/~/media/Files/crossborder/informationbrochure_nl.ashx


Hans, ik heb het niet helemaal gelezen vanwege de lengte maar ik begrijp je bedoeling. En ik geef je gelijk.
Inderdaad heb ik er al eens eerder over nagedacht om een apart pensioentopic in het leven te roepen. Maar ik heb besloten om dat toch niet te doen. De ervaring leert namelijk hier dat ik dan constant met me zelf in gesprek ben. En ik vind het licht frustrerend om er heel veel tijd in te steken qua uitzoekerij en er dan nagenoeg geen respons en feedback op te krijgen. Ik kan mijn tijd beter gebruiken.

Alleen wij tweeën waren nog wel eens 'in gesprek'. Als er nu nog twee of drie 'anderen' zouden zijn waarmee ik de discussie zou kunnen aan gaan zou het anders zijn misschien maar die lopen hier niet rond. Overigens, even voor de goede orde, ik beschouw mij zelf niet als pensioendeskundige, ik reageer vanuit mijn gezonde verstand waarbij een ieder voor zich mag uitmaken hoe gezond ik dan wel of niet ben. 

Overigens heb ik vergelijkbare discussies wel gevoerd op en site genaamd 'Pensioenweblog'. Daar kreeg ik wel respons van deskundigen en niet-deskundigen.
Voor de liefhebbers  Verhoging AOW en pensioenleeftijd in het oktoberakkoord. Nationaal Pensioenweblog . Ik noem me zelf daar overigens Fransdo.
  
@Frans. Het blijft een beslissing van het Onderling-mamagement om thema's te verbreden.

Ikzelf probeer met een grote variatie aan topics Onderling een "panorama-van-Mesdag- horizon" te geven, meer dan verzekeringen en voorwaarden alleen.
Met pensioenen verlaten we het FBTO-werkterrein en waarschijnlijk is daar dus, met begrip, geen behoefte aan.....?
Zèlf blijf ik ongeïnteresseerd, alhoewel ik graag op mijn manier zou willen bijdragen, maar ik heb altijd al de onzin van de veel te dure pensioenfondsen niet begrepen en mijn oude dag vanaf werkdag één zèlf in de hand genomen/gehouden.

Misschien is dàt een basisthema om een principe-topic te starten........alhoewel dit hier geen hond interesseerd!

Geïntereseerden mogen zich melden........
@Frans. Het wordt m.i. ook eens tijd om een topicthema "pensioen" op Onderling in te richten, want dit is voor het zorgthema off-topic.

Omdat het (nog) niet verwijderd is plak ik de zojuist opgehaalde spelregels van België onder jouw bericht om een idee te geven hoe europese landen elkaar "dwarsbomen" om er zelf beter van te kunnen worden. De brievenbusfirma,s op de Zuidring zijn inmiddels wereldberoemd en in trek! Onbegrijpelijk, dat belastingontwijkers, zoals zwartspaarders achter de vodden worden gezeten en hier de sluizen weer vol worden opengezet...........volkomen legaal! Het nieuwe Europa laat groeten! De kleinen pakken we, maar voor de groten worden faciliteiten geschapen..........dus uiteindelijk toch een zorg voor zestig plussers die hun bedrijfspensioen toekomstig in België moeten ophalen?


http://www.fsma.be/fr/Supervision/pensions/bpv/Article/Crossborder%20bpv/~/media/Files/crossborder/informationbrochure_nl.ashx


Hans, ik heb het niet helemaal gelezen vanwege de lengte maar ik begrijp je bedoeling. En ik geef je gelijk.
Inderdaad heb ik er al eens eerder over nagedacht om een apart pensioentopic in het leven te roepen. Maar ik heb besloten om dat toch niet te doen. De ervaring leert namelijk hier dat ik dan constant met me zelf in gesprek ben. En ik vind het licht frustrerend om er heel veel tijd in te steken qua uitzoekerij en er dan nagenoeg geen respons en feedback op te krijgen. Ik kan mijn tijd beter gebruiken.

Alleen wij tweeën waren nog wel eens 'in gesprek'. Als er nu nog twee of drie 'anderen' zouden zijn waarmee ik de discussie zou kunnen aan gaan zou het anders zijn misschien maar die lopen hier niet rond. Overigens, even voor de goede orde, ik beschouw mij zelf niet als pensioendeskundige, ik reageer vanuit mijn gezonde verstand waarbij een ieder voor zich mag uitmaken hoe gezond ik dan wel of niet ben. 

Overigens heb ik vergelijkbare discussies wel gevoerd op en site genaamd 'Pensioenweblog'. Daar kreeg ik wel respons van deskundigen en niet-deskundigen.
Voor de liefhebbers  Verhoging AOW en pensioenleeftijd in het oktoberakkoord. Nationaal Pensioenweblog . Ik noem me zelf daar overigens Fransdo.
  Inderdaad, zóó gaat discussieren op een forum! Verfrissend vergeleken met Onderling (sorry!).

Dat ik mijn pensioen in eigen regie heb kunnen regelen zal aan het verschil van betuttelen door de overheid van het land waar je woont liggen. Ik weet niet of een pensioenfonds hier verplicht is. Mijn toenmalige duitse werkgever heeft me wèl voorstellen gedaan en het mislopen van subsidies voorgerekend, maar de beslissing bleef tenslotte bij het individu! Ik had dus toen de mogelijkheid  zelf een keuze te maken! en heb er absoluut geen spijt van om naast een AOW-uitkering ook van mijn eigen beleggingen te kunnen leven. Nu ik weer in Nederland woon echter wèl met een groot nadeel, de staat pikt mijn zelfgefinancierde ouderdomsvoorziening gedeeltelijk af, omdat het als vermogen belast wordt.......ook typisch Nederlandse hebberigheid! Vermogensbelasting is in Duitsland een Fremdwort!! dus onbekend.......en een fictieve rente......hoe verzin je het. Ook daarover zou een topic kunnen worden gemaakt, vermogensbelasting, fictieve rente..... ik stop er maar liever mee!
Badge
Inderdaad, zóó gaat discussieren op een forum! Verfrissend vergeleken met Onderling (sorry!).

Dat ik mijn pensioen in eigen regie heb kunnen regelen zal aan het verschil van betuttelen door de overheid van het land waar je woont liggen. Ik weet niet of een pensioenfonds hier verplicht is. Mijn toenmalige duitse werkgever heeft me wèl voorstellen gedaan en het mislopen van subsidies voorgerekend, maar de beslissing bleef tenslotte bij het individu! Ik had dus toen de mogelijkheid zelf een keuze te maken! en heb er absoluut geen spijt van om naast een AOW-uitkering ook van mijn eigen beleggingen te kunnen leven. Nu ik weer in Nederland woon echter wèl met een groot nadeel, de staat pikt mijn zelfgefinancierde ouderdomsvoorziening gedeeltelijk af, omdat het als vermogen belast wordt.......ook typisch Nederlandse hebberigheid! Vermogensbelasting is in Duitsland een Fremdwort!! dus onbekend.......en een fictieve rente......hoe verzin je het. Ook daarover zou een topic kunnen worden gemaakt, vermogensbelasting, fictieve rente..... ik stop er maar liever mee!


Tja, gaan we weer Hans, met zijn tweeën.

Een pensioenfonds is hier volgens mij niet verplicht behalve als vakbonden dat bij werkgevers hebben afgedwongen en het dus een CAO-afspraak is geworden. Werkgevers zijn dat dan wel verplicht ingevolge die afspraken. Dat is overigens één van de issues die ik dan bespreekbaar zou willen maken als ik een nieuw topic zou willen starten waarin, behalve wij twee, ook nog anderen zouden participeren. Ik vind dat die hele tweede pijler er tussen uit moet en mensen dat zelf moeten kunnen regelen behoudens een verplichte basisvoorziening ter hoogte van wat de AOW nu is om te voorkomen dat gepensioneerden na hun pensioen een beroep doen op de bijstand. De rest is dan vrij en de premie dient dan aftrekbaar te zijn. Wil je dat als overheid niet, ook goed maar dan nadien ook niet belasten na het pensioen. Wel dienen er dan maatregelen te komen om nieuwe woekerpolisaffaires te voorkomen.  

Met die vermogensrendementsheffing in box 3 (want daar heb je het over) heb ik iets minder moeite alleen hadden ze het dan simpelweg en beter vermogensbelasting kunnen noemen in plaats van vermogensRENDEMENTSheffing nu. Maar ik kan me jouw mening ook heel goed voorstellen. Tenslotte heb je daar ook al inkomstenbelasting over betaald. Die inkomstenbelasting hoef je overigens nu niet meer te betalen en dat moeten de ingezetenen van een  pensioenfonds nog steeds wel doen. Pensioen is namelijk niets anders dan uitgesteld loon. Dat probleem heb jij in het verleden vakkundig de nek omgedraaid. Dus lig niet wakker van die 1.2% per jaar.

Toen een X-aantal jaren de pensioengeldbomen tot in de wolken groeiden was de bemoeizuchtige en inhalige overheid er als de kippen bij om aan te kondigen (lees: dreigen) dat ze voornemens waren die overschotten te gaan belasten (dat was ook in de tijd dat ze het ABP hebben beroofd). Werkgevers (die ook niet gek zijn natuurlijk) hebben toen de afdrachten accuut gestaakt dan wel duchtig verminderd. Nu de situatie exact andersom is, is de overheid er weer als de kippen bij maar niet om het omgekeerde te doen en de pensioenfondsen te ondersteunen. Welnee, ben je gek? Nu is men er als de kippen bij om door middel van regelgeving het probleem zo ver als mogelijk van zich af te stoten en mensen te verplichten om langer door te werken ondanks dat dat niet noodzakelijk is. Want als dat wel noodzakelijk zou zijn dan zou men de pensioenafdracht niet hebben verminderd van 2.25% naar 1.75%. De vergrijzing komt er aan en mensen leven steeds langer klinkt het in Den Haag en men doet net alsof pensioendeskundigen dat 60 jaar geleden ook al niet hebben voorzien en daarmee toen al rekening hebben gehouden. Het praatje is derhalve goed maar de smoes deugt desondanks niet. Een zekere slimheid kan ik hen weliswaar niet ontzeggen maar ik kan je nu al zeggen dat men zich in eigen voet schiet. Men denkt namelijk dat men nu het lek boven heeft omdat men het verschil tussen 2.25% en 1.75% nu al kan belasten hetgeen geld in het laatje brengt maar men is nog niet intelligent genoeg om te beseffen dat toekomstige regeringen daar in de toekomst alleen maar nadeel van zullen ondervinden. Bovendien, mensen gaan misschien langer leven maar niet langer doorwerken. Sterker nog, men gaat nu langer van uitkeringen genieten omdat 50% de pensioenleefijd van 67 jaar niet gezond zal bereiken en dus alle uitkeringen met twee jaar verlengd zullen moeten gaan worden. Tel uit je winst als overheid!!!

Daarbij wil Samsom ook de ontslaguitkeringen eerder laten uitkeren en gaan belasten. Ook weer die korte termijnpolitiek omdat toekomstige overheden daar in de toekomst dan ook niet meer van kunnen profiteren. Overigens overweeg ik nu om inderdaad dat plan van Samsom dit jaar nog te gaan volgen. Ik denk namelijk dat ik meer rendement kan halen uit de netto uitkering dan mijn bankspaarinstelling mij nu geeft ondanks dat dat netto bedrag daarna belast zal zijn in box 3. Maar goed, een gemiddeld rendement van 10% minus een vermogensrendementsheffing van 1.2% is nog altijd 8.8% rendement en dan heb ik het fiscale instrument genaamd 'middeling' nog niet eens meegerekend. Zie: Hoe werkt middeling? Dat zal in mijn geval waarschijnlijk heel gunstig uitwerken omdat, zo het er nu naar uitziet, ik in 2015 en 2016 helemaal geen inkomsten in box 1 zal hebben :D 

Ik leef trouwens ook van mijn vermogen net als jij. Sterker nog, ik leef (nu al!) hoofdzakelijk van alleen het rendement(!) uit mijn vermogen en dat vermogen neemt nu alleen nog maar toe (denk aan de erfenis van mijn vader (2013) en de netto ontslaguitkering(2014) ). Bovendien is in 2016 mijn huis afbetaald. Nog sterker, eigenlijk heb ik straks helemaal geen pensioen meer nodig maar krijg het desondanks over een tijdje wel. 

Tot zover ......    
  
    
 
Yes, zo gaat hierboven een echte discussie over en weer en alle (twee) deelnemers kunnen er iets van opsteken..:DBedankt voor de uitleg Frans!

Ik verwacht dat deze, afwijkende topic niet actief bezocht zal gaan worden, maar vraag zekerheidshalver de communnity nog eens of er interesse is. Op Onderling of ergens anders. Maar ook meer gasgeven op één van de honderden thema's die aangeboden worden is al tevredenstellend. Frans en Hans(je) zitten in de startblokken en de moderators zullen toch ook wel over hun oude dag of andere beslissingen willen nadenken?

Omdat we er nu zo langzaam,  als off-topic-veroorzakers, zullen worden uitgesmeten, nog een laatste ook off-topi-nieuwtje:

De laatste bastion voor zwartspaarders is vandaag gevallen. Zwitserland is om!! en gaat zoals Luxemburg ook, buitenlandse rekeningen doorgeven aan het thuisland van de rejkeninhouders!. Wil iemand een topic over zwartspaargeld legaal kunnen gaan beleggen......niets is onmogelijk en ook niets i is illegaal want de belastingdienst werkt hieraan zelfs nog mee en ik loop daardoor dus in het geheel geen risiko!
Wij deelnemers op Onderling kennen de weg, Frans over pensioenen en ik ken wegen.......die zèlfs de moderators nog niet kennen! Maar die zijn misschien ook geen zwartspaarders........Die kennen op hun beurd weer de kneepjes van het verzekeringsvak, doe dus mee en neem of geef!

Discussie op een forum heeft met het leven te maken en maakt tevens rijker tussen de oren........vooral leer je om de dingen eens beter zelf in de hand te nemen!
Badge
Gelezen: Amen!!

Reageer