woonverzekering "spontane" schade wordt niet vergoed

  • 22 november 2015
  • 1 reactie
  • 943 Bekeken

FBTO woonverzekering

Op een donderdag in oktober werd ik wakker en ging naar de badkamer om mij aan te kleden en te douchen. Ik vond aldaar mijn badkamer vol met stukjes glas.  Mijn glazendouche deur (veiligheidsglas, 450 euro zonder installatie) gebroken. Totaal versplintert, een groot gedeelte zat nog in de deur, de rest zoals geschreven lag in de badkamer en de douche bak. Geen idee van de oorzaak.

Nou zou je denken, ik ben verzekerd bij FBTO tegen dit soort schades. De dame aan de telefoon vond van niet, want de oorzaak stond niet in het rijtje oorzaken waarvan schade  wordt vergoed. Daarop heb k de voorwaarden eens bekeken. Er staat toch dat “onvoorziene gebeurtenissen zijn verzekerd”
Daarop een mail naar FBTO geschreven. En wat schetst mijn verbazing? Ik krijg het volgende antwoord van FBTO: 

“Het gaat om schade aan uw douchedeur door spontane breuk. U bent niet verzekerd voor deze schade. De voorwaarden die u noemt in uw melding hoort bij de algemene voorwaarden. De bijzondere voorwaarden zoals genoemd in de woonhuisverzekering beschrijven echter de verzekerde gebeurtenissen. De oorzaak van uw schade staat daar niet bij”

Waterschade door plotselinge breuk van een aquarium (meestal glas) wordt hierbij wel vergoed. Het omvallen van bomen of brand en ontploffing zonder verdere oorzaak worden ook vergoed.

Merkwaardig allemaal en ik begrijp dit soort zaken niet. Waar heb je nou een woonverzekering voor? “Zo van ja meneer u heeft wel een verzekering tegen brand, maar die verzekering hebben we allen zo genoemd omdat het zo lekker bekt.” Er staat wel in dat u voor brand bent verzekerd maar dat geldt niet voor brand waar vlammen bij komen kijken”

Volgens mij is een verzekering bedoeld om dit soort schades te verzekeren en kan je nooit het aantal oorzaken limiteren want er is geen oorzaak exact hetzelfde. FBTO zet zich zelf behoorlijk te kijk door de schade niet te vergoeden en te verwijzen naar de kleine lettertjes en daar een interpretatie aan te geven in hun eigen voordeel.  Daar ga ik dus niet al te lang meer mee door om voor een dergelijke verzekering te betalen.

1 reactie

Badge +2
Beste Erik,

Hoe oud is deze douchedeur? Valt het mogelijk nog onder de garantie? Is het door een bedrijf geplaatst? Zit het technisch goed in elkaar geplaatst?

Heb je heel toevallig foto's gemaakt?
Ik herken wel een beetje je gevoel en situatie. Zonder lang uit te wijden kan ik je vertellen dat wij ook een akkefietje in huis hadden waarvan wij dachten dat je daar verzekerd voor bent.(mijn ouder zijn al jaren verzekerd en die zeiden dat dat vergoed kon worden).
Echter is er wel een expert langs geweest en is er uitgebreid contact geweest met FBTO en zijn wij er wel uit gekomen waarom het niet verzekerd was.(overigens hadden mijn ouders ook niet geheel ongelijk omdat de voorwaarden in de loop der jaren wel eens gewijzigd zijn..)

Mogelijk is er een beetje te kort door de bocht gereageerd. Ik kan dat natuurlijk niet beoordelen als leek en ik lees het ook maar van 1 kant.

Wel wens ik je veel succes,want balen is het zeker als je zo wakker wordt en t ook niet zomaar opgelost is.

Reageer