Vraag

Betekenis van verzekerde som?

  • 14 juli 2012
  • 1 reactie
  • 1380 Bekeken

Bij Unive wordt de verzekerde som op basis van herbouw/vervangingswaarde door adviseurs van Unive vastgesteld. Daarop wordt de premie berekend met een polis waarop dit vermeldt staat met de uitgebreide dekking en garantie tegen onderverzekering. Jaarlijks wordt dit gecontoleerd, door inspecteurs, indien nodig aangepast. Na brand (geheel buiten schuld) door technische oorzaak wordt door eigen onderzoeksbureau onderzocht of " er wel dekking is". Zie ook www.tovenaarsberg.nl. 
Na gerechtelijke procedure blijkt dat Unive een voorschot moet betalen en de totale schade moet vergoeden. 
Dan duurt het 3 jaar voordat het schadebedrag via arbiter is berekend. Moeilijk want alle bewijzen zijn verbrandt.
Dit blijkt tonnen onder het verzekerde bedrag te liggen.  Intussen is bekend geworden. dat de verzekerde som met bijbehorende bedrijfsschade alleen wordt uitgekeerd bij herbouw of herstart. Voor ondernemers extra moeilijk omdat wanneer de verzekeraar 11/2 jaar wacht met dekking toewijzen, de ondernemer alle kansen op herstart verliest, de hypotheek,bedrijfskrediet wordt opgezegd, maar vaste kosten lopen door.
Onoplosbaar, niet als de verzekeraar meteen een voorschot uitkeert waarmee de ondernemer de eerste maanden vooruit kan. Bij dekking en totale schade wordt dan verzekerde som uitgekeerd. Besparing: proceskosten, deskundigenrapporten, herhuisvestingskosten, rente, accountantskosten. Dit alles kan bespaard worden als de verzekeraar de juiste verzekerde som vaststeld deze niet "achteraf" zelf te hoog vindt omdat 75% als uitkering ook genoeg zou zijn en vergoeding na 3 jaar wachten! Ook niet nodig? Het lijkt erop dat een hogr verzekerde  som wordt vermeldt op de polis alleen om meer premie te kunnen berekenen, maar geen enkele garantie biedt als verzekerde schade lijdt door noodlottige brand. 
Dat kan toch niet de bedoeling zijn? 
Van een Onderlinge zoals Unive maar ook veel andere verzekeraar die zijn ontstaan uit de gedachte om gezamenlijk de risico's te (ver)dragen mag toch wel menselijkheid verwacht worden. Of maar helemaal niet meer verzekeren dan weet je zeker dat je van niemand hulp of zorg kan verwachten zie ook www.verzekeringsleed.com va 18 juli as.

1 reactie

Reputatie 3
Beste verzekeringsgedupeerde,

Welkom op Onderling.nl en bedankt voor het starten van dit topic.

Ik snap dat je teleurgesteld bent over de wijze hoe Univé je schade heeft opgepakt. Heel vervelend dat het allemaal zo lang moet duren.

Vanuit onze afdeling schade kan ik je aangeven hoe FBTO haar schadeafwikkeling doet. Ik moet wel aangeven dat FBTO geen bedrijfsmatige risico´s verzekerd. Wellicht dat dit met betrekking tot de schadeafwikkeling ook nog verschil maakt.

FBTO heeft een maximaal verzekerd bedrag voor een woonhuis tot € 450.000 en inboedel tot € 150.000. Een hoger verzekerd bedrag is na overleg met onze afdeling acceptatie mogelijk. Het verzekerd bedrag is de maximale schade-uitkering.
Bij totaal-verlies kunnen wij de schade vergoeden als een verzekerde gaat herbouwen op basis van herbouwwaarde en anders op basis van verkoopwaarde.
De herbouw moet beginnen 12 maanden na de datum dat de schade is ontstaan. Wij keren 50% van het schadebedrag uit als verzekerde een begin maakt met de herbouw. Het meerdere wordt uitgekeerd op basis van bouwnota's. Indien nodig wordt ook eerder een voorschot verstrekt.

Ik wens je succes met het verdere verloop van de schadeafwikkeling.

Groet,
Fokelien

Reageer